Een initiatief van Achmea

Minder sparen voor later, meer voor nu

'We moeten anders gaan denken over ons pensioen'

pensioen

-

17 januari 2014
Minder sparen voor later, meer voor nu

We moeten anders gaan denken over ons pensioen, vindt Sjaak Zonneveld, schrijver van het boek 'Het Nieuwe Werken aan je pensioen'. Minder sparen voor later, en meer sparen voor nu. Interessant...

Een opmerkelijk tegengeluid, onlangs, in alle discussies over wat-in-gódhemelsnaam-te-doen-met-ons-pensioen. Tijdens een pensioenworkshop vertelde Sjaak Zonneveld, schrijver van het boek 'Het Nieuwe Werken aan je pensioen, de deelnemers dat hij zijn pensioen er deels al op heeft zitten. Op zijn 48e. “Pensioneren voor je 67ste heeft veel voordelen.”

Pensioenbreuk of werkbreuk?
Zonneveld is interim manager in de IT-sector. Hij nam al een aantal sabbaticals om te reizen naar Japan, de Gili-eilanden, Zuid-Afrika en Antartica. Het handjevol pensioenbreuken dat zo ontstond, baarde hem aanvankelijk vooral zorgen. Maar zette hem ook aan het denken: waren het pensioenbreuken, of waren het eigenlijk 'werkbreuken' en had hij een deel van het pensioen gewoon al opgenomen?

Onbegrensd leren
“Het beeld is nog steeds: werken tot je pensioengerechtigde leeftijd en dan doen waar je altijd al van droomde”, zegt Zonneveld tijdens zijn workshop. “Maar waarom daarmee wachten tot je ouder bent en mankementen krijgt? Op jongere leeftijd ben je gezonder en actiever. Reizen is een vorm van 'onbegrensd leren', daar heb je ook in je werkzame leven veel aan.”
 
Risicospreiding: 1 op 5 haalt pensioen niet
Daarbij: 1 op de 5 haalt zijn pensioen niet; door je eigen 'prepensioen' te creëren, doe je aan risicospreiding, vindt Zonneveld. En haal je je pensioenleeftijd wel: het is helemaal niet leuk om voortdurend maar te 'pensioneren'. “Dat gaat, net als continu op reis zijn, vervelen. Uit onderzoeken blijkt ook dat een kwart van de 70-plussers het liefst weer aan de slag zou gaan en dat doorwerken mensen gezond houdt.”

Minder sparen voor later
Zonneveld legde zijn inzichten vast in zijn boek. “'Het nieuwe werken aan je pensioen' staat voor in je beste jaren al de dingen doen waarvan je droomt. Minder sparen voor later en meer voor nu. Langer doorwerken is dan helemaal niet erg, zolang je daarvoor gemotiveerd bent.”

En zolang je gezondheid, je beroep en je werkgever een beetje meewerken natuurlijk, dat zou wel zo prettig zijn.

Marieke Venbrux is freelance journalist en schrijft voor diverse kranten, vak- en publieksbladen en websites.

  • 405
    !
    20 januari 2014
    Pieter van Stratum reageerde:

    “Bijzondere kijk op pensioen. Het verhaal van Sjaak Zonneveld gehoord en gelezen. Je kunt kanttekeningen plaatsten bij het sterk individuele karakter. Volgens mij zeker een toekomst maar zeker niet te hard lopen voor individualisering. Dan zijn de effecten op lange termijn niet te overzien.”

Totaal aantal reacties 
1
Meer over het pensioen
Meer artikelen