Een initiatief van Achmea

Met pensioen als je 33 bent. En 41 en 62

Sjaak Zonneveld gaat nu regelmatig ‘met pensioen’

Met pensioen als je 33 bent. En 41 en 62
Waarom wachten tot je 67 bent om die mooie reis te maken? Of een schildercursus in de Provence te volgen? Pensioen moet je niet uitstellen, meent Sjaak Zonneveld. En hij heeft de daad al meerdere keren bij het woord gevoegd.

Sjaak Zonneveld (47) heeft een ander beeld bij pensioen dan de meeste mensen. Ja, het is relaxen en genieten. Maar nee: dat hoeft niet te wachten tot je 67 jaar bent. Daarom gaat hij nu met tussenpozen met pensioen. Hij werkt een tijdje, spaart geld en als hij genoeg heeft dan gaat hij doen waar hij zin in heeft. En dit kan variëren van een kitesurfen in Australië tot het schrijven van een boek.

Nu het Grote Genieten
“Ongeveer éénvijfde van de mensen haalt de pensioenleeftijd niet, anderen leven nog maar kort na het bereiken van 67 jaar. Zonde, want dan heb je een groot deel van je leven gewerkt maar als het Grote Genieten moet beginnen, maak je het niet meer mee. Waarom zou je niet nu af en toe met pensioen gaan, nu je nog fit en gezond bent?”

Moet je echt zo groot wonen?
“En ja, dat kan gewoon als je maar een financiële buffer opbouwt om tijdelijk met pensioen te gaan. Met een financiële buffer maak je jezelf onafhankelijk en kun je stoppen of weg op het moment dat je wilt. Begin bij de woonkosten: in Nederland spenderen mensen zo’n 30 procent van hun inkomen aan wonen. Kan dat niet minder? Moet je echt per se in dat koophuis wonen dat je maar net kunt betalen? Ik heb ervoor gekozen om een niet al te groot huis te huren. Dat zorgt er allereerst voor dat ik maandelijks geld overhoud dat ik gebruik voor mijn ‘pensioenpotje’. En ten tweede kan ik dit huis opzeggen op het moment dat ik wil. Hetzelfde geldt voor mijn auto: ik heb mijn dure lease-auto weggedaan en rijd nu in Green Wheels. Voldoet prima, bespaart geld en is goed voor het milieu.”

Zet geld weg voor een tussenpensioen
“Iedereen kan sparen, maar voor de meeste mensen geldt dat ze uitgeven wat ze verdienen. Terwijl ze er niets van zullen merken als ze iedere maand een x-bedrag opzij zetten. Een andere mogelijkheid is om meer af te lossen op het koophuis. Als je versneld een deel aflost, gaan in de toekomst de maandlasten omlaag waardoor je weer gemakkelijker geld vrijstelt voor een ‘tussenpensioen’. Het grote voordeel is dat dit ook echt je eigen geld is, wat jij kunt inzetten naar believen.”

Collectiviteit is beperkend
“Het huidige pensioenstelsel biedt dergelijke mogelijkheden niet; de collectiviteit van het systeem maakt het onmogelijk om individueel geld te onttrekken. Terwijl er wel heel veel geld ís: er zit meer dan 1000 miljard in de gezamenlijke pensioenpotten. Maar we kunnen er niet bij en momenteel maken we alleen maar ruzie over van wie dat geld nu precies is. Het zou een flinke verlichting geven als mensen hun pensioengeld zouden kunnen inzetten om hun hypotheek gedeeltelijk mee af te lossen. Dan spelen ze zichzelf vrij en kunnen ze eerder tussentijds met pensioen.”

Kan ook met kinderen
“Toegegeven: deze strategie is wel gemakkelijker als je geen kinderen hebt. Want met kinderen zeg je minder gemakkelijk je huis op om naar een exotisch land te gaan. Maar ook mét kinderen is het niet onmogelijk om jezelf financieel onafhankelijk te maken. Je hoeft geen stationwagen te kopen als je een kind krijgt; met Green Wheels kom je ook van A naar B.”

Sjaak Zonneveld heeft over zijn tussenpensioen een boek geschreven: Het Nieuwe Werken voor je pensioen.
Totaal aantal reacties 
0
Meer over het pensioen
Meer artikelen