Een initiatief van Achmea

Gezond en goedkoop kán wel

gezondheid

-

Gezond eten

20 mei 2013
Gezond en goedkoop kán wel
Recent publiceerde Volgens Nederland een artikel waarin we stelden dat gezond eten helemaal niet duurder is dan ongezond eten. Daarop kwam een stortvloed aan reacties van mensen die meenden dat het een oneerlijke vergelijking was.

We vergeleken ‘gezond eten’ uit de supermarkt met ‘ongezond eten’ buiten de deur waardoor ‘gezond eten’ als goedkoper uit de bus kwam. Geen eerlijke vergelijking inderdaad, daarom zijn we opnieuw gaan rekenen met alleen supermarktprijzen. Ongezond eten, valt dan goedkoper uit dan gezond. Met die opmerking dat er natuurlijk eindeloos te twisten valt over wat gezond is. Er staat geen fruit in onze vergelijking, en het is misschien ook wel niet zo goed voor je om elke dag aardappelen met tartaar en wortels te eten.

Overigens kan gezond eten goedkoper dan in de vergelijking naar voren komt. Wie goed zoekt via vergelijkingssites als Yenom.nl of Supermarktaanbiedingen.nl kan zijn mand (en mond) voor aanzienlijk minder geld vullen:

Gezonde maaltijd met aanbiedingen van diverse supermarkten
Voordeelpak rundergehakt             1,25 euro (omgerekend naar 400 gram)
Sperziebonen 500 gram                 1,19 euro
Aardappelen, 5 kilo                        0,24 euro (omgerekend naar 400 gram)
Boerenland Yoghurt                        1,03
Totaal                                             3,71 euro voor heel gezin

Toegegeven: het is nog steeds 79 eurocent duurder dan de ongezonde maaltijd. En het is een hoop gepuzzel (en waarschijnlijk kost het een boel ritjes op de fiets) maar voor een gezin met vier kinderen kan eten van minder dan 4 euro per dag. En daar komt bij: op de markt zijn vaak nóg aantrekkelijker aanbiedingen te vinden. Zo is vandaag genoteerd:
•    1 kilo tomaten voor 50 ct. Daarvan maak je 1 liter tomatensaus. Pak spaghetti voor 1 euro erbij en een heel gezin eet voor 1,50 euro.
•    Net uien voor 0,49 ct. Daarvan maak je heel eenvoudig uiensoep met toevoeging van bouillonblok à 0,79 ct (voor 6 stuks). Dan eet je met een heel gezin voor minder dan 1 euro.


Volgens Nederland, mei 2013

21 May. 2013

Gezond eten kan goedkoper. Wie goed zoekt via vergelijkingssites kan zijn mand (en mond) voor aanzienlijk minder geld vullen.

Totaal aantal reacties 
0
Meer over de gezondheid
Meer artikelen